Åmåls Kommun

Stora lilla Åmål

Varumärkesarbete

Åmåls kommun Affisch

Bakgrund

Åmåls Kommun

Åmål ligger i Dalsland där Vänern sträcker sig nästan ända in i stadens centrum och gästhamnen ligger ett stenkast från torget. Tillsammans med 48 andra kommuner bildar Åmål Västra Götalands län. Åmål är beläget i norra delen av länet och gränsar där till Värmland. Åmåls kommun bildades den 1 januari 1971 genom en sammanslagning av Åmåls stad och Tössbo kommun. Åmål blev stad redan 1643 när Drottning Kristina den 1 april skrev under privilegiebrevet.

 
Åmåls kommun logo
 

Uppdrag

Varumärkesarbete & grafisk profil

Strategiskt varumärkeskoncept med bred uppslutning i samtliga delar av kommunen och en total grafisk profil för Åmåls kommun. En stor del av uppdraget var att moderera samtliga delar av Åmåls kommun för att skapa en stor uppslutning och delaktighet i den kommunikativa strategin.

 
Åmåls kommun profil
 
Åmåls kommun profil
 

Utmaning

Från avebefolkning till nybefolkning

Som en liten kommun har Åmål länge brottats med en mängd olika utmaningar, både när det gäller att vara en attraktiv kommun i stort – till avbefolkning av invånare, förlorat ett antal större arbetsgivare, till att vara en attraktiv kommun för ny personal. I många år har kommunen kämpat med en otydlig profil utan egen kommunikativ kraft. Vilket har gjort att kommunen fått svårt att hävda sig.

 
Åmåls kommun grafisk profil
 
Åmåls kommun mock-ups av grafisk profil
 

Syfte

Ett samlat Åmål

Med arbetet ska Åmål få en kommunikativ plattform att verka genom för att skapa positiva effekter, skapa stolthet bland sina medborgare, inflyttning av privatpersoner och företag.

 
Åmåls kommun sociala medier
Åmåls kommun skylt
 
Åmåls kommun mock-up
 

Lösning

Stora Lilla Åmål

Den transparenta och engagerande metoden var en stor del av resultatet. Vi genomförde stora workshops med ca 60 personer/tillfälle och lyckades på den vägen kanalisera och kapitalisera på de idéer och ambitioner som fanns i Åmål. I detta skapade vi en enorm kunskapsgrund för analys och slutsatser. Den kommunikativa strategin fick därmed den stora uppslutning som var nödvändig för framtiden.

Varumärkeskonceptet döptes till ”Stora lilla Åmål”. Ett koncept som visar att Åmål har allt den stora staden erbjuder, fast i mindre format. Kaféer, biosalong, idrottsföreningar, företag, barer och restauranger finns inom gångavstånd oavsett vart man bor i staden. Här var alla överens i den totala arbetsgruppen (60 pers). Att så många människor omgående enades i denna sägning skapade en kraft som i sig födde framgång för hela projektet. Nu stod hela Åmåls kommun enade i tydlig bild av Åmåls varumärke.

 
 

Vill du veta mer om projektet
eller har du en liknande utmaning?

Kontaktperson

Emil Gustavsson
Byråledare/Partner
+46 76-628 77 65
emil@dragster.se